PROVOZ POZASTAVEN. NELZE OBJEDNÁVAT..

Objednej si novinky a
ZÍSKEJ OKAMŽITOU SLEVU 5% !!

Kategorie

Magazín

Informace

Naučte své děti jíst zeleninu

child-192704 640sNutriční hodnota zeleniny a ovoce je na první místě v pomyslném žebříčku kvalitativních a především hodnotných potravin. Pravidelnou konzumací syrových plodů a zeleniny si zajišťujete správný chod celého organismu. Ano, rodiče tohle všechno moc dobře vědí, ale co když dojde na malé děti? Ty, jak moc dobře víme, svým nosánkem opovrhnou a raději si dají plný kornoutek hranolků s kečupem. To však má neblahé zdravotní dopady, které se samozřejmě neobjevují hned. Plíživé alergické onemocnění, cukrovka, obezita, ukládání nebezpečných látek na buněčné sféře. Dobře, co tedy máme dělat jinak? Naštěstí jsme pro vás v tomto díle vyštrachali celkem zajímavý návod, jak do malých krčků dostat o nějaké to sousto zeleniny na víc.

 

Běžte na to od lesa
Vše musí jít velmi nenápadnou cestou. Děti jsou vychytralé a ihned by zjistily, že není něco v pořádku. Raději postupujte velice pomalými kroky, jelikož jen tak si zajistíte, že na samotném konci snažení se dostaví kýžený výsledek. Ze všeho nejdříve se rozhlédněte po své kuchyni. V případě, že v ní máte zázračný šuplík, který když otevřou, tak na ně vyskočí celý repertoár sladkostí, vaše spíž skrývá chutné müsli a v lednici se nachází mléčná alternativa v podobě výtečné čokoládové tyčinky, tak zapomeňte na to, že vaše děti začnou konzumovat zeleniny. Pokud budou vědět, že před nimi skrýváte lepší, budou to chtít. V opačném případě se jen na chvíli zablokují, možná budou i trucovat, ale posléze šáhnou i po tom, co by jim za normálních okolností moc nechutnalo, ale postupně.

Běžte na ně trochu pozvolněji. Jestli si myslíte, že když všechno ostatní pečlivě schováte, stanou se z nich pojídači zeleniny, tak jste na omylu. Stejně jako psovi se prášky schovávají do granulí, tak i jim připravujte speciální pokrmy. Syrová zelenina není nic senzačního, proto ji vařte, napařujete a následně velmi chytrým způsobem zamaskujte mezi plátky brambor. Lehce přimíchejte do rizota. Dokonce i filet jako rybí ragú slaví velké úspěchy. Zde se fantazii meze nekladou, záleží zcela na vás, jak svou kuchyň využijete.

Tímto způsobem je zcela nenásilnou formou naučíte, jak konzumovat zeleninu bez větších problémů. Jakmile překonáte tu první averzi, která se objevovala ihned po spatření jakékoliv zeleniny, tak se pokuste na zelenině postavit celé jídlo. Udělejte mix a napařte jej. Dušená zelenina je velmi chutná, ovšem jen tak samotnou vám ji nesní ani manžel. Určitě k ní vytvořte nějakou přílohu a vymyslete zajímavou omáčku, která bude chutnat celé rodině. Jde o kulinářské umění, teprve až děti vás naučí opravdu vařit.

Fantazii se meze nekladou - zelenina boduje
Na trhu se sice objevuje celá řada omáček k masu. Většinou však jde o instantní blafy. Raději si kupte u řezníka kost a omáčku si udělejte úplně sami. Nejen že bude zdravější, ale také mnohem chutnější. Jednou se můžete pokusit o sladkokyselou verzi na způsob Szechuanu a po té zase třeba Barbecue. Rovněž se nabízí i česká česneková, krémová omáčka. Udělejte jim to zajímavé. V případě, že jste se rozhodli obměnit svým dětem jídelníček za zdravější kuchyni, určitě vás trápí i problém nebo dokonce hrozba komerčního cukru. I v této situaci je řešení. Pozvolna nahrazujte tento bílý jed medem. Na umělá sladidla úplně zapomeňte, tedy za předpokladu, že nechcete své rodině z dlouhodobého hlediska ublížit. Zajeďte si k místnímu včelaři a udělejte si za 500Kč zásobu medu na celou zimu.

Zelenina nade vše
V ohledu na zdraví svých dětí nejsou peníze vůbec důležité. Ušetřit pár desítek korun nákupem bílého krystalického cukru je směšným způsobem, jak mít na krabičku cigaret více. Rovněž se můžete nadchnout pro nejsladší rostlinku na světě a tou je stévie, kterou využívají indiáni už od nepaměti. Stačí přidat pouhou lžičku sušiny do čaje a přecedit. Budete se až divit, jak sladká tato bylina je. Navíc má i příznivé účinky na celý lidský organismus. Vhodná je i pro cukrovkáře. Ovšem vypěstovat ji ve střední Evropě je úkolem přímo nadlidským. Můžete si ji však zakupovat sušenou. Nebo se na trhu objevuje i ketchup SPAK, který je bez jakýchkoliv konzervantů, barviv a cukru. Možná ani nevíte, že v ketchupu je 6x více cukru, než ve zmrzlině. Proto by v dětských rukách neměl co dělat.

Vyhráno budete mít, až se zelenina a ovoce stane součástí každého jídla, které bude na stole. Ovoce je důležité konzumovat samostatně s odstupem mezi jídly, aby nedocházelo ke kvasu. Je jasné, že je to cesta trnitá, ale ve své podstatě je to to nejdůležitější břímě, které pro své děti musíme udělat. Jen tak si můžeme v jejich dospělosti říci, že jsme odvedli vskutku dobrou práci. Mějte trpělivost a snažte se jejich zdraví podporovat.